Shockwave terapija

Home / Shockwave terapija

Shockwave terapija:

 

Shockwave je zvučni (akustični) talas koji svoju energiju nosi do bolnog mesta. On podstiče procese obnove i izlečenja mišića i tetiva. Shockwave terapija predstavlja jedinstveno rešenje za bol povezanu sa mišićno-skeletnim sistemom. Zbog toga postaje nezaobilazna terapija u tretiranju stanja kao sto su: bolno rame, teniski lakat, bol u oblasti karlice i kukova, skakačko koleno, bol u zadnjoj loži, koštano zadebljanje i bolna stanja Ahilove tetive. Shockwave terapija se primenjuje i za razlaganje kalcifikata u ligamentima, tetivama i mišićima. Sam tretman je veoma jednostavan, traje 20-40 minuta. Potrebno je uraditi ukupno 6-10 tretmana, a radi se po jedan tretman na svaka dva dana. Glavni efekat primene Shockwave talasa na tkivo je lokalno povećanje mikrocirkulacije. To izaziva veoma brzu relaksaciju mišića i brz prestanak boli. Najčešće indikacije su:

– Povrede i bolovi u ramenu sa i bez kalcifikata,

– Povreda i bolovi duž lakta (teniski lakat),

– Povreda i bolovi kolena – tendinopatija, skakačko koleno,

– Povreda i bolovi mišića i tetiva stopala (ahilodinia),

– Povreda i bolovi vrata i leđa.

Tehnologija terapeutskih Shockwave radijalnih talasa korišćena je u medicinske svrhe još pre 20 godina, kao tretman za eleminisanje kamena u bubregu, bez povrede kože ili oštećivanja tkiva. Neke od propratnih pojava koje su primećene primenom ove tehnologije, kao što su brže zaceljivanje kostiju i ubrzana regeneracija tkiva, dovele su do razvoja Shockwave aparata i terapije radijalnim talasima, koja se danas široko primenjuje u fizikalnoj medicini.

Kada se primenjuje Shockwave terapija?

Shockwave je akustični talas koji prenosi visoku energiju bolnom sportskom i fibroznom ili mioskeletnom tkivu sa subakutnim, subhroničnim i hroničnim stanjima. Ova energija pospešuje lečenje, regeneraciju, i repatativni proces tkiva i mekog tkiva. Shockwave aparat i terapija akustičnim talasima se koriste kod stanja kao što su: bolno rame, teniski lakat, bol u oblasti karlice i kukova, skakačko koleno, bol u zadnjoj loži, koštano zadebljanje, Achillodynia – bolna stanja Ahilove tetive. Shockwave aparat se primenjuje i kod kalcifikacija u ligamentu, tetivi i mišiću. Koristi se i za stimulaciju mišićnih trigger tačaka i za regeneraciju mišićnog i vezivnog tkiva. Odlične rezultate terapija Shockwave akustičnim talasima dala je prilikom lečenja celulita i oblikovanja tela.

Shockwave terapija